söndag 15 juli 2012

What´s The Ugliest Part of Your Body?...

Hej vänner,
Ja erkänner utan omsvep, - Rubriken har jag snott från Frank Zappa. Texten fortsätter med "some say your nose, some say your toes, but i think it´s your mind". Om ni orkar ta er igenom dagens blogg så förstår ni vad jag syftar till. Förklaringen kommer i videon i slutet på dagens svammel.....vi tar det från början, ja skall försöka att vara rapp, så läs på i länkarna, jag har inte läst allt i alla länkarna, så jag kör lite amerikansk "wing it" om ni ursäktar, för ja försöker ge den stora bilden.

Bakgrund & Problem
"Den stora depressionen var en lågkonjunktur som började med den stora Wall Street-kraschen i New York i USA den 29 oktober 1929."
->> Den stora depressionen

Där börjar vi, och efter depressionen kom regler för att förhindra upprepning, Glass-Stegall och Bretton Wodds. Reglerna skulle skapa förtroende för det finansiella systemet, det ena reglerade vad banker fick göra, resp. inte göra, och den andra överenskommelsen kopplade dollar till nationell guldreserv som sista betalningsgarrant för internationell handel.

Länkar
->> Glass–Steagall Act, The Banking Act of 1933
->> Bretton Woods

Så långt gott och väl, men som alla vet, "shit happens"...
"Bretton Woodssystemet avbröts 1971, när USA beslutat att inte längre garantera dollarvärdet med ett inlösenpris i guld. Då hade USA redan 1968 låtit dollarns växelkurs flyta. Orsakerna fanns bland annat i det för USA:s räkning oerhört kostsamma Vietnamkriget."

...Glass–Steagall försvinner på "goda" grunder.
"In 1998 and 1999 Greenspan testified to Congress in opposition to the Clinton Administration proposal to permit national bank subsidiaries to engage in expanded securities and other activities."

- Och så va den andra överenskommelsen som skulle garantera att mänskligheten inte utsattes depression igen också borta. Mot bakgrund av vad som precis hänt, Sovjetunionens fall och Tyskland full upptagna med att integrera "ossis", (Östtyskland), så finns förståelse för Clinton´s vilja att bidra till global tillväxt. De fanns ju liksom ingen större identifierbar fiende längre, så även om ekonomin skulle bromsa till depressionsnivå, skulle förnuftig politik kunna tackla sitsen, eller?..

Därpå följer EU/EMU, och de vet vi hur de ser ut idag, - Parlamentariskt under pistolhot typ.

Nåväl den globala tillväxten har problem, och där e vi nu, - Finansiella sektorn har överspekulerat eftersom vi kört helt utan regler sedan millenieskiftet, samma misstag har många nationer gjort och de gör inte saken bättre.

När Lehman Brothers exploderade, eller rättare sagt "imploderade" kom DEN varningssignalen, och allt sedan dess har varit snabbfix, (sjukdomen är värre än mediciner fram till nu behandlar).
Marknaden ser riskerna, vi har förvisso haft ett härligt rally sedan 08/09, men ju längre tiden gått så har allt fler flockats runt säkra tillgångar typ, Amerikanska, Tyska, och även Svenska statslånepapper. Räntan är extremt låg i dessa länder, den täcker inte ens inflationen, men det är säkrare än det mesta annat som finns på marknaden. Bl.a. stora pensionsfonder parkerar där i väntan på säkrare tider.

Stora banker som hanterar stora summor pengar på kortare tidsbasis än pensionsfonder parkerar i centralbanker "over nigt", och just nu p.g.a. läget även längre perioder. Här måste flikas in att bankvärlden p.g.a. reglers försvinnande är globalt förgrenade, idkar näring inom vanlig utlåning, spekulation och gud vet vad, ingen har längre full överblick. En sak är dock klar, det finns mer skulder än tillgångar i systemet.

Lösningen?
Hur löser vi den här knuten då? - I första steget måste Europa bestämma sig, rädda EU/EMU eller fixa till nåt som funkar. Antingen skrotar man EMU eller så får skuldsatta länder dra åt svångremmen, nå´t annat finns inte.

Därefter tvingar centralbanker ut allt sovande bankkapital, genom att ta betalt för parkeringen i stället för att betala ränta. Danmark gjorde så i Torsdags. Eftersom deras valuta är peggad till EUR, d.v.s. när ECB sänker åker Danmark med, från i detta fallet 0 till -0,25%.
När/om FED och t.ex. Bundesbank tar ett sådant steg händer det saker, men de tycks f.n. väntar på besked från EU/EMU i första hand.

Sedan tar det inte många sekunder innan pensionsfondpengar börjar röra på sig, men med viss tvekan, för vi får inte glömma "det finns mer skulder än tillgångar i systemet". Nåväl, om det här blir rätt koordinerat börjar bankvärlden tjäna riktiga pengar i samband med att vi får riktig tillväxt, förhoppningsvis så mycket så de har råd att beta av skulderna de skapat i systemet. Man har ju efter Lehman-08 pratat om att man vill bryta upp storbanker till mindre systemkritiska enheter men det låter sig inte göras nu. W. Buffet har en bra liknelse där, "när tidvattnet drar sig tillbaka ser man vem som simmar naken", och med potentiella globala bankruns som följd är de inte rätt tid att göra det nu, men tanken verkar vara att man vill tillbaka till något liknande Glass–Steagall.

När det väl är klart vetetusan, men som ni ser finns det hopp, förutsatt att politiker kan fatta förnuftiga beslut. Knuten måste först angripas i EU/EMU, och där börjar folk känna sig överkörda samtidigt som förtroendet för politiker är noll. De enda jag har förtroende för just nu är de med pengar kvar, de har ngt. att försvara, d.v.s Jens Weidmann, chef för Bundesbank. - De andra som inga pengar har, säger vad som helst i desperation.
->> Jens Weidmann

Tyskland har lovat att ställa upp, förutsatt att villkor uppfylles, och i den processen är vi nu. De vill först ha en banktillsyns-enhet, och om ni läst såhär långt förstår ni varför, (innan man fyller igen ett hål är det bra om man vet hur stort det är). Fixar de det så är det avgörande steget taget, förutsatt att överskuldsatta länder sparar.

I teorin ser det här ju enkelt ut, men spara och skapa tillväxt samtidigt går inte ihop. För Tysklands del är sparkravet litet f.n, men för Grekland som behöver tillväxt mest blir sparåtgärder katastrofala. Grekland har redan fått 340 Mdr Euro i stöd för att strukturera om sina fel i "statsapparaten" men inget mer än snack om sparande har de på papper. De borde vara uppenbart för alla och envar att det inte fungerar med en och samma valuta när det finns så fundamentala skillnader mellan länder som Grekland och Tyskland.

Meningen va att EU och dess parlament skulle fixa skillnaderna mellan länderna genom regelverk, men ännu mer politiker med handen i syltburken leder oftast till mer fokus på sylt än problemlösning. Så allt är i otakt, samtidigt som folk och global tillväxt lider.

Detta tar oss till Nigel Farage, han skräder inte orden, men han gör det med precision och humor, ge honom några minuter så får ni en förklaring på vad EU sysslar med, och hur problembilden ser ut.

Best Nigel Farage speeches


Som sagt, - "But I Think It´s Your Mind"


Bästen
noonne

1 kommentar:

  1. Eftersom denna blogpost är flyttad från min andra blogg saxar jag in ev. kommentar. Denna är från sign. jgreer:
    "En gemensam valuta skapar incitament för politiker att skicka inflationsräkningen till hela euroområdet. Utöver det förvärras krisen av att staters sparkrav och fortsatt dålig privat arbetsmarknad leder till ökande arbetslöshet, fallande privat GDP och till sist fallande skatteintäkter = ökande underskott, eller den så kallade onda spiralen. Tyskland lanserade arbetsmarknadsreformer samtidigt som de skar i statsbudgeten, de offentligt anställda och dem på a-kassa kunde nyanställas i privat sektor. Men i Sverige vägrar högerpolitiker att skära och effektivisera i myndigheter och offentlig verksamhet, PLUS att fackföreningar vägrar släppa greppet om lönebildning och turordningsregler. Det bäddar för en rätt stor polarisering mellan de som har jobb (högproduktiva) och de som utestängs (lågproduktiva vars nytta inte överstiger minimilön). Det blir en enda röra där de som involveras och drabbas av beslut inte får vara med att fatta dem! Ironiskt nog exakt samma argument EU-förespråkare har fört när vi skulle välja att gå med i fördjupad gemenskap. Detta är en socialistisk/planekonomisk kris likt Sovjet med stora obalanser."

    SvaraRadera